Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Δραστηριότητες Εκδηλώσεις Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων


Με επιτυχία στέφθηκε η διάλεξη που συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Υπάτης, το Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης και τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας (Σ.Ε.Α.Φ.), στο Αστεροσχολείο Υπάτης, με θέμα: «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: ένας αρχαίος ελληνικός αστρονομικός υπολογιστής», την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010, με ομιλητή τον Καθηγητή του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (AΠΘ), κ. Γιάννη Σειραδάκη.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τη διάλεξη όσοι βρέθηκαν στο Αμφιθέατρο του Αστεροσχολείου με αποτέλεσμα, όπως δήλωσε, ο κ. Γιάννης Σειραδάκης, να παρουσιάσει για πρώτη φορά επιπλέον πέντε διαφάνειες,  κάτι που δεν έχει κάνει σε καμιά άλλη διάλεξη.

 

 

 

 

 

Έκπληξη για τους παρευρισκόμενους αποτέλεσε και το γεγονός ότι ο κ. Γιάννης Σειραδάκης είχε φέρει μαζί του και δύο σύγχρονα μοντέλα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων για να μπορέσουν οι επισκέπτες να τα επεξεργαστούν από κοντά.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο υπεύθυνος του Αστεροσχολείου Υπάτης και Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας (Σ.Ε.Α.Φ.), κ. Γεώργιος Σφήκας, τίμησε με αναμνηστική πλακέτα τον Δήμαρχο Υπάτης, κ. Δημήτριο Καραβάνα, για τη μεγάλη συμβολή του στην ίδρυση και λειτουργία του Αστεροσχολείου αλλά και για τις υπόλοιπες εργασίες που έχει αναλάβει μέχρι την ολοκλήρωσή του. Επίσης τίμησε τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, κ. Ηλία Αργυρόπουλο, για τη διάθεση που έδειξε για την ανάδειξη του Αστεροσχολείου στην περιφέρειά μας αλλά και τον Διευθυντή  της Β/θμιας Διεύθυνσης Φθιώτιδας, κ. Αθανάσιο Μιχελή, για τη συμβολή του στην οργάνωση και λειτουργία του Αστεροσχολείου Υπάτης.

 

 

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων βρέθηκε τυχαίως, το 1900 μ. Χ, σε ένα αρχαίο ναυάγιο, κοντά στα Αντικύθηρα, από Σύμιους σφουγγαράδες, που είχαν αγκυροβολήσει εκεί, λόγω κακοκαιρίας. Από νομίσματα (της Περγάμου), το ναυάγιο χρονολογείται μεταξύ 85 και 67 π.Χ. Από γραφολογικές μελέτες υπολογίστηκε ότι ο Μηχανισμός είχε κατασκευαστεί, πιο νωρίς, το 150 έως 100 π.Χ., τότε που ο μεγάλος αρχαίος αστρονόμος, Ίππαρχος (190 – 120 π.Χ.),ζούσεστηΡόδο.

Οι διαστάσεις του ήταν περίπου 30×20×10 cm – λίγο μεγαλύτερος από ένα σημερινό Laptop – και περιείχε τουλάχιστον 30 συνεργαζόμενα γρανάζια, με τη βοήθεια των οποίων ήταν δυνατόν να υπολογισθεί, με μεγάλη ακρίβεια, η κίνηση του Ήλιου και της Σελήνης, οι φάσεις της Σελήνης και να προβλεφθούν εκλείψεις (ηλιακές ή σεληνιακές). Είχε μια διπλή κυκλική κλίμακα έμπροσθεν και δύο σπειροειδείς κλίμακες όπισθεν. Ο χειριστής μπορούσε να επιλέξει (στην εμπρόσθια κυκλική κλίμακα) μια οποιαδήποτε ημερομηνία χρησιμοποιώντας ένα στρόφαλο (μανιβέλα). Ο στρόφαλος εμπλέκονταν συγχρόνως, με μία σειρά συνεργαζομένων γραναζιών, τα οποία κινούσαν διάφορους δείκτες, οι οποίοι έδειχναν τα αστρονομικά φαινόμενα που αναφέρθηκαν παραπάνω, πάνω στις υπόλοιπες κλίμακες του οργάνου. Περιείχε επίσης ένα εκτεταμένο εγχειρίδιο χρήσης. Οι κύριες λειτουργίες του Μηχανισμού των Αντικυθήρων έχουν αποκρυπτογραφηθεί και πάνω από 2000 γράμματα του εγχειριδίου χρήσεως έχουν διαβαστεί (μετά από 2000 χρόνια!) με τη χρήσηεξειδικευμένωνκαινοτόμωνμεθόδων.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί κανένας μηχανισμός με γρανάζια πριν την εποχή που κατασκευάστηκε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και πέρασαν περισσότεροι από 16 αιώνες για να κατασκευαστεί κάποιος μηχανισμός που να συγκρίνεται με την τεχνολογική πολυπλοκότητά του.
Τη διάλεξη διοργανώνουν ο Δήμος Υπάτης, το Αστεροσχολείο Υπάτης, και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας.

 

 

 

 

Νεότερες Εκδηλώσεις

Καμία εκδήλωση

Εκδηλώσεις

Μάρτιος 2024
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Φόρμα Σύνδεσης

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.