Εκτύπωση

Με εκδήλωση αφιερωμένη στα πολιτιστικά στοιχεία της Ελλάδας και της Αιγύπτου τίμησαν στην Υπάτη το βράδυ του Σαββάτου 1ης Δεκεμβρίου 2012, τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, επικυρώνοντας παράλληλα τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα σύλλογοι και φορείς της Υπάτης με την Αραβική χώρα.

Η εκδήλωση, που διεξήχθη στο αμφιθέατρο του Κακογιάννειου Αστεροσχολείου, είχε ανακοινωθεί στο πλαίσιο του 1ου Ελληνοαραβικού Συμποσίου Αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο διάστημα στον ίδιο χώρο. Μάλιστα και αυτή την φορά βρέθηκε στην Υπάτη ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Ελλάδα Dr. Hisham Darwish, ο οποίος συντόνιζε τις εργασίες της εκδήλωσης ενώ το θέμα: «Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας με ιδιαίτερη έμφαση στη συλλογή νομισμάτων της» ανέπτυξε η Σύμβουλος του τομέα Διεθνών Σχέσεων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Dr. Heba El Rifai.

Η εκδήλωση, που είχε ως επιμέρους αντικείμενο την ιστορία των νομισμάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, διοργανώθηκε από το Μορφωτικό Κέντρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, την Τοπική Κοινότητα Υπάτης, τον Σύλλογο Υπαταίων «Οι Αινάνες», τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας «Ο Ηρακλής», με την στήριξη του Δήμου Λαμιέων, ενώ οι διοργανωτές προσδιόρισαν τη συνέχιση της συνεργασίας τους σε θέματα πολιτισμού. Το νομισματικό ενδιαφέρον της εκδήλωσης κάλυψε με ομιλία του ο Δρ. Γιώργος Κακαβάς, διευθυντής Νομισματικού Μουσείου & Αναπληρωτής Προϊστάμενος Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αναπτύσσοντας το θέμα: «Οι Βασίλισσες της Αιγύπτου στα Νομίσματα του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών».

Παράλληλα η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Ένωσης και καθηγήτρια Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Μαίρη Κοντιζά ανέπτυξε το θέμα:

«Υπατία η Αλεξανδρινή. Οι γυναίκες στην Αστρονομία από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.»

Η κ. Μαίρη Κοντιζά, καθηγήτρια Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Ένωσης, σπούδασε μαθηματικά στην Αθήνα και έκανε το διδακτορικό της στο Εδιμβούργο. Το 1990 δούλεψε σαν ερευνήτρια στη NASA. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εξωγαλαξιακή Αστρονομία. Ο σύζυγός της Ευάγγελος Κοντιζάς, φυσικός, ήταν Διευθυντής του Αστρονομικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών από το 1995 μέχρι το 2000. Η κ. Μαίρη Κοντιζά, μιλώντας στο κοινό του αμφιθεάτρου του Κακογιάννειου Αστεροσχολείου, είπε:

«Η Υπατία υπήρξε από τις πρώτες γυναίκες φιλοσόφους που ασχολήθηκε με τις θετικές επιστήμες. Κόρη του αστρονόμου και μαθηματικού Θέωνα (ο οποίος είχε αναγνωριστεί ως Έλληνας και Αιγύπτιος), γεννήθηκε περί το 370-350 μ.Χ. και σπούδασε στην Αθήνα στη νεοπλατωνική σχολή και στη Ρώμη. Επιστρέφοντας στην Αλεξάνδρεια, έγινε επικεφαλής της εκεί σχολής των Πλατωνιστών (400 μ.Χ.), δίδαξε φιλοσοφία και μαθηματικά και αποτέλεσε πόλο έλξης για τους διανοούμενους της εποχής ενώ έκανε εκτενή και ουσιώδη σχόλια στα μαθηματικά έργα του Διόφαντου και του Απολλώνιου. Στην Υπατία αποδίδεται η συγγραφή του Αστρονομικού Κανόνα, η κατασκευή αστρολάβου και του υδρομέτρου. Δυστυχώς παρότι η ίδια η Υπατία υπήρξε πολυγραφότατη κανένα από τα έργα της δεν σώζεται. Καταστράφηκαν στην πυρκαγιά της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και έχουμε μόνο αναφορές για αυτά. Πολλοί από τους μαθητές της ανήκαν στους ανώτατους κύκλους της αριστοκρατίας της πόλης και έγιναν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο επίσκοπος Κυρήνης Συνέσιος και ο έπαρχος της Αλεξάνδρειας Ορέστης. Έζησε όμως σε εποχές που στην Αλεξάνδρεια, αλλά και σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, επέρχονταν μεγάλες αλλαγές. Κατηγορήθηκε ως ειδωλολατρική μάγισσα, παγανίστρια και κατακρεουργήθηκε από όχλο φανατικών χριστιανών, το 415 μ.Χ., όπως έγραψε 25 περίπου χρόνια αργότερα, ο χριστιανός ιστορικός και ερευνητής Σωκράτης ο Σχολαστικός.»

Στη συνέχεια η κ. Κοντιζά αναφέρθηκε στη σημερινή θέση της γυναίκας στην Αστρονομία, παρουσιάζοντας μάλιστα και ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία του 2003. Σύμφωνα με αυτά, οι γυναίκες αστρονόμοι υπολείπονται κατά πολύ σε αριθμό των ανδρών συναδέλφων τους. Μάλιστα, προς έκπληξη όλων, η αναλογία αυτή είναι δυσμενέστερη για τη γυναίκα στις χώρες του ευρωπαϊκού βορά!

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.