Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Δραστηριότητες

"Άνοιξη και Μαθηματικά" είναι ο τίτλος μιας σειράς εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στο 5ο Γενικό Λύκειο Λαμίας, από 10 Μαρτίου έως και 7 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία θα μιλήσει αρχικά στο χώρο του σχολείου και το απόγευμα στο Δημοτικό θέατρο Λαμίας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στράτος Θεοδοσίου.

Από το 6ο Γενικό Λύκειο Λαμίας, στις 7.30 το απόγευμα στο Θέατρο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013 στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας στις 7.30μ.μ.

Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2013 στις 18:30 στο αμφιθέατρο του Κακογιάννειου Αστεροσχολείου Υπάτης, πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα: «Ιστορικό Ταξίδι στη Μεσογειακή Καταλονία: 13ος - 15ος αιώνας». Η διάλεξη διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Συλλόγου Υπαταίων "Οι Αινιάνες" και της τοπικής κοινότητας Υπάτης.


Ο κ. Jaume Farguell i Sitges, πολιτικός και ιστορικός ερευνητής από την Καταλονία , στη διάλεξή του με θέμα «Ιστορικό Ταξίδι στη Μεσογειακή Καταλονία: 13ος - 15ος αιώνας» ανέπτυξε την ιστορία της επέκτασης των Καταλανών στη Μεσόγειο , κατά τη διάρκεια του 13ου – 15ου αιώνα, μέσα από την ανάπτυξη εμπορικών συμφωνιών μεγάλης σημασίας οι οποίες εξελίχθηκαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθιστώντας την Καταλονία μεγάλη δύναμη, αλλά και τον ρόλο που έπαιξαν τα στρατηγικής σημασίας φρούρια με ιδιαίτερη αναφορά στη σπουδαιότητα που είχε για τους Καταλανούς η Νεοπάρτια (Υπάτη) πρωτεύουσα του τότε Δουκάτου των Αθηνών και Νέων Πατρών .

Την εκδήλωση παρακολούθησε και η κ. Μακρή - Θεοδώρου Ελένη, βουλευτής Φθιώτιδας.

Με εκδήλωση αφιερωμένη στα πολιτιστικά στοιχεία της Ελλάδας και της Αιγύπτου τίμησαν στην Υπάτη το βράδυ του Σαββάτου 1ης Δεκεμβρίου 2012, τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, επικυρώνοντας παράλληλα τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα σύλλογοι και φορείς της Υπάτης με την Αραβική χώρα.

Η εκδήλωση, που διεξήχθη στο αμφιθέατρο του Κακογιάννειου Αστεροσχολείου, είχε ανακοινωθεί στο πλαίσιο του 1ου Ελληνοαραβικού Συμποσίου Αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο διάστημα στον ίδιο χώρο. Μάλιστα και αυτή την φορά βρέθηκε στην Υπάτη ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Ελλάδα Dr. Hisham Darwish, ο οποίος συντόνιζε τις εργασίες της εκδήλωσης ενώ το θέμα: «Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας με ιδιαίτερη έμφαση στη συλλογή νομισμάτων της» ανέπτυξε η Σύμβουλος του τομέα Διεθνών Σχέσεων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Dr. Heba El Rifai.

Η εκδήλωση, που είχε ως επιμέρους αντικείμενο την ιστορία των νομισμάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, διοργανώθηκε από το Μορφωτικό Κέντρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, την Τοπική Κοινότητα Υπάτης, τον Σύλλογο Υπαταίων «Οι Αινάνες», τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας «Ο Ηρακλής», με την στήριξη του Δήμου Λαμιέων, ενώ οι διοργανωτές προσδιόρισαν τη συνέχιση της συνεργασίας τους σε θέματα πολιτισμού. Το νομισματικό ενδιαφέρον της εκδήλωσης κάλυψε με ομιλία του ο Δρ. Γιώργος Κακαβάς, διευθυντής Νομισματικού Μουσείου & Αναπληρωτής Προϊστάμενος Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αναπτύσσοντας το θέμα: «Οι Βασίλισσες της Αιγύπτου στα Νομίσματα του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών».

Παράλληλα η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Ένωσης και καθηγήτρια Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Μαίρη Κοντιζά ανέπτυξε το θέμα:

«Υπατία η Αλεξανδρινή. Οι γυναίκες στην Αστρονομία από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.»

Η κ. Μαίρη Κοντιζά, καθηγήτρια Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Ένωσης, σπούδασε μαθηματικά στην Αθήνα και έκανε το διδακτορικό της στο Εδιμβούργο. Το 1990 δούλεψε σαν ερευνήτρια στη NASA. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εξωγαλαξιακή Αστρονομία. Ο σύζυγός της Ευάγγελος Κοντιζάς, φυσικός, ήταν Διευθυντής του Αστρονομικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών από το 1995 μέχρι το 2000. Η κ. Μαίρη Κοντιζά, μιλώντας στο κοινό του αμφιθεάτρου του Κακογιάννειου Αστεροσχολείου, είπε:

Το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα διοργανώνει σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εξωτερικών Μορφωτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου και διάφορους Ελληνικούς Φορείς για 2η συνεχόμενη χρονιά την Αιγυπτιακή Πολιτιστική Εβδομάδα, με αφορμή την επέτειο των 10 χρόνων από την ίδρυση της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας. Κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Εβδομάδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα από τις 29 Νοεμβρίου ως τις 13 Δεκεμβρίου 2012, οι πόλεις της Αθήνας, Υπάτης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Ρεθύμνου θα υποδεχθούν εκδηλώσεις που αποσκοπούν στην ανάδειξη των ισχυρών πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν την Αίγυπτο και τον Αραβικό κόσμο με την Ελλάδα από την αρχαιότητα και μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα στην Υπάτη

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012, 19:00 Υπάτη, Ν. Φθιώτιδας: (Σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Επιμορφωτικό Σύλλογο Υπαταίων "ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ" και το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αστρονόμων Ν. Φθιώτιδας "Ο ΗΡΑΚΛΗΣ"), Αμφιθέατρο Κακογιάννειου Αστεροσχολείου , με θέμα:

Η ιστορία του Πολιτισμού στην Αίγυπτο και την Ελλάδα Ανάμεσα στην Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας και τα Ελληνικά Μουσεία

 

- Heba E’rafiy, Σύμβουλος του Τομέα Διεθνών Σχέσεων της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας: «Η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας και το μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, με ιδιαίτερη αναφορά στη Συλλογή Νομισμάτων της».

- Δρ Μαίρη Κοντιζά, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Ένωσης, Καθ. Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών "ΥΠΑΤΙΑ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ : Οι γυναίκες στην Αστρονομία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα".

- Δρ Γεώργιος Κακαβάς, Διευθυντής Νομισματικού Μουσείου & Αναπληρωτής Προϊστάμενος Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: «Οι Βασίλισσες της Αιγύπτου στα Νομίσματα του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών».

Το 1ο Συμπόσιο Ελληνο-Αραβικής Αστρονομίας πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στις 13 Οκτωβρίου 2012 στο Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης. Το Συμπόσιο τελέστηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ (πρέσβης Πέτρος Παναγιωτόπουλος) και του Υπουργείου Πολιτισμού της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου (Dr Hissham Darwish) και συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Λαμιέων, το Αιγυπτιακό μορφωτικό κέντρο Αθηνών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, την τοπική κοινότητα Υπάτης, το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας "ο Ηρακλής" και τον επιμορφωτικό-εκπολιτιστικό σύλλογο Υπαταίων "οι Αινιάνες".

Η συμμετοχή στις εργασίες του Συμποσίου ήταν πέραν του αναμενομένου και αντάξια του κύρους και της επιστημονικότητας των συντελεστών-ομιλητών. Τις εργασίες του Συμποσίου διεύθυνε ο Δρ Διονύσης Σιμόπουλος, δ/ντης του Ευγενίδειου Πλανηταρίου της Αθήνας.

Την Κυριακή 30-9-2012, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του "Κακογιάννειου Αστεροσχολείου Υπάτης" εκδήλωση της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με θέμα "Κρίσεις: συνέχειες και ασυνέχειες στην Ιστορία". Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της η προϊσταμένη της 24ης ΕΒΑ κ. Μαρία-Φωτεινή Παπακωνσταντίνου και στη συνέχεια, ακολούθησε η ενδιαφέρουσα διάλεξη του αρχαιολόγου κ. Γιώργου Πάλλη, με αναφορές στις  πολιτικές, οικονομικές και θρησκευτικές κρίσεις που γνώρισε το Βυζάντιο και πώς αυτές αποτυπώνονται στα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας.

 

 

 

Νεότερες Εκδηλώσεις

Καμία εκδήλωση

Εκδηλώσεις

Μάρτιος 2024
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Φόρμα Σύνδεσης

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.